Slik hjelper Luksusfellen deltakerne sine

TV3-programmet Luksusfellen har de siste årene blitt et svært populært program. Hver eneste sesong ser flere hundretusener av nordmenn at Hallgeir & co hjelper personer som har skakkjørt økonomien sin. Som regel ender det opp med en lykkelig slutt, der ekspertene klarer å ro i land en avtale slik at deltakerne både blir kvitt gjeld og får færre renteutgifter fremover.

Det mange ikke er klar over er at man absolutt ikke behøver å være noen ekspert for å få til mye av det samme som Luksusfellen-teamet gjør for deltakerne. Nøkkelordet er refinansiering, og du kan fint gjøre denne jobben selv!

Slik kan du løse økonomiproblemene dine

Er du i en situasjon der du selv like gjerne kunne ha vært med på TV-programmet, så er det ikke dermed sagt at alt håp er ute med mindre du får hjelp fra ekspertene. Har du mange smålån, dyr kredittkortgjeld og kanskje et par forbrukslån som du sliter med å betale, så hoper regningene seg fort opp. Den store ulempen med dette er at du må betale renter og gebyrer til hver enkelt kreditor, når alt kunne vært samlet under ett og samme tak.

Det er nettopp det ekspertene i Luksusfellen gjør, og det er det du bør gjøre. Ved å refinansiere all gjelden din til én og samme bank kan du potensielt bli gjeldfri flere år før planlagt tid. Samtidig får du kun én kreditor å forholde deg til, noe som gjør det langt enklere å holde kontroll på regningene.

For en som ikke har kontroll på økonomi, så høres det kanskje kompleks ut. Men det er faktisk ikke verre enn at du søker om et nytt forbrukslån på tilsvarende sum som du har i gjeld fra før av. Kontakt gjerne flere ulike banker og fortell dem om situasjonen din, og hvorfor du trenger lån. Har du ikke betalingsanmerkninger eller inkasso, så vil de fleste banker være villige til å hjelpe. Du får da et nytt lån som du bruker på å betale ned alt av kredittkort og dyre smålån. Fremover må du kun betale dette lånet, som har lavere renter og langt færre gebyrer enn hva du betalte tidligere.

Det er mulig å forhandle med bankene

Selv om bankene nok er mer velvillige til å slette renter, inngå betalingsavtaler og så videre når Hallgeir fra Luksusfellen ringer, så er det mye man kan få til selv med litt innsats også. For eksempel så kan man selge unna gamle ting for å skaffe seg litt kapital. Ringer man til banken og sier at man nå har 20 000 kroner man er villig til å betale ned på gjelden, samtidig som man ber om et nytt og bedre lån for å slette den gjelden man har, så vil man helt sikkert få hjelp.

Det gjelder å gjøre en liten innsats selv, samtidig som det er viktig å ta tak i problemene før de har blitt for store. Har man fått betalingsanmerkning fordi man ikke har betalt regningene på flere måneder, så blir nåløyet for å få hjelp hos banken trangere.

Videre så er det også mulig å ta kontakt med hver enkelt kreditor for å høre om de kan slette eventuelle strafferenter. Disse rentene får man hvis man ikke betaler for seg, men det finnes flere eksempler der banken har gått med på å slette disse. For eksempel hvis man betaler inn en større sum på avdragene for å veie opp mot de manglende innbetalingene den siste tiden. Alt begynner i alle fall med en samtale – det skader ikke å prøve!

Refinansiering anbefales for alle

Det er ikke bare potensielle deltakere for Luksusfellen som bør refinansiere. Vi mener at alle som har en eller annen form for gjeld bør refinansiere den jevnlig. Det finnes nesten alltid en bank der ute som kan gi deg et bedre tilbud enn hva du allerede har i dag, enten det gjelder et forbrukslån eller boliglån. Spesielt for sistnevnte vil det være viktig å sjekke renten jevnlig, ettersom markedet her forandrer seg både fra måned til måned og fra år til år. Har man ikke refinansiert boliglånet på en stund, så kan man plutselig oppdage at her var det jo tusenlapper å spare bare på en kjapp telefonsamtale til banken!

Man kan altså refinansiere selv om man ikke har noen problemer med den gjelden man har. For selv om man ikke sliter med gjelden, så er det vel neppe noen som har noe imot å spare et par hundrelapper ekstra i måneden. Eller kanskje til og med et par tusenlapper i året. Selv om man kan skrive av noen prosent på skatten for det man betaler i renter, så har vi enda ikke møtt noen som betaler sine renter og gebyrer med veldig stor glede …

Konklusjon

Selv om man kanskje er en potensiell deltaker for Luksusfellen, så er det ikke slik at alt håp er ute med mindre man får hjelp fra ekspertene. Man kan ta mye lærdom av det populære TV-programmet, og flesteparten av grepene som ekspertene gjør kan man selv utføre på egen hånd. Å refinansiere den dyre smågjelden og kredittkortgjelden er det første steget, og det som kommer til å spare deg for mest penger.

Det som er viktig å tenke på er at man må ta tak i problemene før de blir for store. Gjeldsproblemer vokser i et skummelt hurtig tempo, og et av de største problemene er at når de først har blitt for store, så blir det enda vanskeligere å komme seg ut av dem. Utsettelse er med andre ord ikke noe som anbefales.