Styr unna impulskjøpene

Ikke kjøp klær på impuls som du ikke har bruk for. Alt for ofte betyr det bare at det nye klesplagget blir liggende ubrukt i skapet. Dette gjelder også for pyntegjenstander, tekniske duppeditter eller andre mer kostbare ting som man egentlig ikke har bruk for. Still deg et enkelt kontrollspørsmål for du handler: Kan jeg klare meg uten dette?

Skriv handlelister

Skriv lister når du skal ut og handle, enten det gjelder klær, mat eller annet. Da slipper du å falle for unødvendige fristelser. Vær målbevisst, og hold deg til handlelisten.

Gjør forundersøkelser

Gjør forundersøkelser før du anskaffer nye ting. Ved et kjapt søk på nettet vil du finne både erfaringer fra forbrukere og hvordan ulike maskiner har gjort det på ulike tester. Videre kan det tenkes at du finner en butikk som har salg på den tingen du har behov for.

Legg av tingen og ta deg tid

Det er ikke alle kjøp hvor det er mulig å undersøke tingen på nett. Skal du handle klær eller ting som ikke er omtalt på nettet, er det fortsatt noen knep du kan benytte deg av. Dersom du finner noe du liker i en butikk, er det lurt å vente med å kjøpe tingen. Spør gjerne de som jobber i kassa om du kan legge av tingen ut neste dag. Ta deg tid til å tenke over hvorvidt du egentlig behøver gjenstanden. Dersom du fortsatt har like lyst på tingen etter en hel dag, er det grunn til å tro at du kommer til å bli fornøyd med kjøpet. Glemmer du tingen, er det tilsvarende grunn til å tro at du fint kan unnvære den.

Ikke la deg friste av ”gode” tilbud

En felle mange går i, er at de lar seg friste av tilbud i butikken. Klær som er på 70 % salg, eller tilbud som ”kjøp 3 betal for 2”, kan fremstå som et godt kjøp i øyeblikket. Sannheten er likevel at du taper penger dersom du kjøper noe som er på 70 % avslag, dersom du aldri bruker tingen. At tingen er billigere enn tidligere, er med andre ord ikke synonymt med at det er et godt kjøp. Styr derfor unna denne typen salgsgjenstander. Det finnes selvsagt unntak. Dersom du først skal kjøpe klær på salg kan du med fordel velge basis-plagg, som du vet at du uansett får bruk for.

Hold et budsjett

De fleste vil dra nytte av å ha et personlige budsjett med oversikt over sine faste inntekter og utgifter. Når du følger et slikt budsjett, vil du ha en gitt sum som kan brukes på ulike poster. Har du et en egen post for klær eller ting, vil du måtte forholde deg til disse rammene også når du er på handletur. Setter du rammer for eget forbruk, er det enklere å styre unna impulskjøp.